About my creations

Monday, June 11, 2012

Butter Cake / Butterkuchen

I have not made butter cake in ages so I checked out some recipes
I'm a huge fan of the Artisan Breads in 5 Minutes because it makes using yeast dough so easy.
I was looking for a dough that would work for the butter cake, but wasn't sure what to use.
While google-ing the net I found a German recipe that looked promising and easy to make.
Ich hab schon lange keinen Butterkuchen mehr gemacht , und da hab ich mich halt mal nach einem neuem Rezept umgesehen.
Ich bin ein grosser Fan von dem Buch Artisan Breads in 5 Minutes bin, weil es den Umgang mit Hefeteig so einfach macht , habe ich nach einem Rezept gesucht das dann auch so einfach geht.
Ich hab dann auch ein Rezept gefunden das sich recht vielverprechend anhoerte.

Ingredients  were simple and easy to get  and so were the steps to make it. 
Zutaten waren einfach und auch die Schritte waren total unkompliziert

What can I say....it worked out very well and the cake was delicious !
Was soll ich sagen....der Kuchen war echt einfach zu machen und hat klasse geschmeckt.
Here now the recipe:

250 ml milk
4 tbsp dry active yeast
75 gram sugar
375 gram flour
1 egg
a dash of salt
75 gram melted butter

For the top:
100 gram butter
100 gram sugar
a bit of cinnamon( optinal)
40 gram sliced almonds

Warm milk to lukewarm, add yeast, melted butter, egg, salt, sugar and flour.
Mix until well combined and dough separates easily from the sides of the bowl.
Spread immediately onto cookie sheet.
I used my German cookie sheet (42x30 cm/ 17x11inches) but you can use a smaller one as well. 
The dough will just be higher.
Let the dough raise on the cookie sheet for about 30 min.
After the 30 min, melt half of the butter for the top and brush it onto the dough
add rest of the butter in little bits all over the dough,sprinkle with sugar(cinnamon)and sliced almonds.
Bake at 190C/370 F for about 20-25 min or until golden brown.
Hier nun das Rezept:
250 ml Milch
1 Wuerfel frische Hefe oder 4 Tbsp Trockenhefe
75 gr. Zucker
375 gr Mehl
1 Ei
1 Prise Salz
75 gr Butter
Fuer den Belag:
100 gr Butter
100 gr Zucker
Zimt (falls gewuenscht)
40 gr. Mandelblaettchen

Milch leicht erwaermen und die frische Hefe einbroeckeln bzw Trockenhefe einstreuen,
Zucker, geschmolzene Butter, Ei , Salz und Mehl in die Milch geben und alles gut verruehren
 bis sich der Teig von den Seiten loest.
Den Teig sofort auf ein Blech streichen. 
Ich hab mein deutschen Blech benutzt (42x30 cm/ 17x11inches) man kann abrt auch ein kleineres nehmen  dann wird der Kuchen hoeher.
Nun den Teig 30 Minuten gehen lassen und dann die haelfte der Butter fuer den Belag schmelzen und auf den Teig pinseln. 
Den Rest der Butter in Floeckchen auf dem Teig verteilen , Zucker (mit Zimt) darueber streuen und Mandelblaettchen ebenfalls darauf verteilen.
Nun auf 190C fuer ca 20-25 min backen oder bis der Teig goldbraun ist.

Guten Appetit!
Enjoy!


No comments:

Post a Comment

Thank you for visiting my blog and for taking the time to leave a comment! I really appreciate it! :0)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...